Fri frakt vid 499:- / Snabb leverans / Fri retur

Peru Marañon Pure Nacional (1KG) (Åter i lager i oktober)

  • 300 kr

Region och LandMarañon Canyon, PeruStoryPure Nacional, med sina komplexa fruktiga och blommiga smaker, dominerade en gång den fina chokladmarknaden över hela vä

Produkten är tyvärr slut i lager vi har kontatat bönderna om att vi vill köpa mer bönor.  =) 


Dela
Artikelnummer: 21

Region och Land
Marañon Canyon, Peru

Story
Pure Nacional, med sina komplexa fruktiga och blommiga smaker, dominerade en gång den fina chokladmarknaden över hela världen.
År 1916 drabbade sjukdomar Pure Nacional-befolkningen i Ecuador och inom tre år förstördes 95% av träden.
Den värdefulla kakao trodde man hade förlorats, tills Dan Pearson och Brian Horsely upptäckte kakaoträd som växte på små isolerade gårdar i Marañón Canyon.
Denna avlägsna hästskoformade dalgång omgiven av väggar skapar ett unikt mikroklimat där träden trivs i en höjd mellan 1 000 till 1 250 meter.
Moderträdet till alla Pure Nacional-kloner som odlats av de små bönderna i Marañón Canyon hittades på gården Don Fortunato.
Prov nummer 4 som lämnades in till Heirloom Cacao Preservation Initiative som fastställdes var Pure Nacional.

Skördetid
December - Februari är huvudskörden

Genetiken
Pure Nacional med en sällsynt blandning av vita bönor.
Genetiska tester har visat att dessa kakaoträd var ursprungliga i Peru och inte exotiska introduktioner.

Fermentering
Fermenteringsprotokollet utveckades efter två års försök.
När väl kakaofrukterna är skördade så läggs bönorna i förslutna behållare och väljs nogrant ut för hand innan fermentering.
Dom vita bönorna fermenteras och torkas separat från dom lila bönorna.
Fermenteringen görs i trälådor täckta med jutesäckar av matkvalitet.
För att jämna ut böntemperaturer och säkerställa jämn jäsning tas bönorna ut dagligen och läggs på ett speciellt bord där man rör om noggrant för hand.
Efter avslutad jäsning genomgår bönorna en torkningsprocess för att bli av med syror och skydda dom känsliga Nacionalsmakerna

Smakbild
Delikat kropp med rikliga toner av frukt och blommor. Dom vita bönorna lägger till nötiga smaker samt russin till blandningen.





Region and Country

Marañón Canyon, Perú

Story

Pure Nacional, with its complex fruit and floral flavors, once  dominated the fine chocolate market worldwide. In 1916, diseases struck  the Pure Nacional population in Ecuador and within three years 95% of  the trees were destroyed. The prized cocoa was thought to be lost, until  Dan Pearson and Brian Horsely discovered cacao trees growing on small  isolated farms in the Marañón Canyon. This remote horseshoe-shaped  canyon surrounded by walls, creates a unique microclimate where the  trees thrive at an altitude between 1,000 to 1,250 meters.
The mother tree of all of the Pure Nacional clones grown by the small  farmers in the Marañón Canyon was found in the farm of Don Fortunato.  No. 4 was the number of the sample submited to the Heirloom Cacao  Preservation Initiative that was determined to be Pure Nacional.

Harvest

December (main harvest) – February (mid-crop)

Genetics

Pure Nacional with a rare mix of 40% white beans. Genetic testing has  proven that these cacao trees were indigenous to Peru and were not  exotic introductions.

Post Harvesting Process

The fermentation protocols were developed after two years of trials.  Once the pods are harvested, the beans are collected in sealed  containers and carefully pre-selected by hand before fermentation.
The white beans are fermented and dried separately from the purple  beans. Fermentation is done in wooden boxes covered by food-grade jute  bags. To equalize bean temperatures and assure even fermentation, the  beans are removed daily to a special table and stirred thoroughly by  hand. After completing fermentation, the beans undergo a drying process  to get rid of acids and protect the delicate Nacional flavours.

Flavour

Delicate body with rich notes of fruit and flowers. The white beans  add nutty flavours to the mix. Low bitterness and acidity with no  astringency.