I lager.
Antal: 40

Honduras XOCO - Mayan Red (1KG)

165 kr

Region och Land
Copán regionen nära gränsen till guatemala, Honduras

Story
2006 hittades Mayan Red växande på tre små angränsande gårdar i djungeln i norra Honduras.
Ägaren, Doña Felipa, fick hjälp av Xoco att återupprätta sin gård med beskärning och näring, så att de kunde användas för reproduktion.
Idag odlas Maya Red kakao på gårdar på höglandet, i genomsnitt 600 meter över havet.
Den typiska gården har 1500 träd och ca två hektar mark.
Efter plantering placerar bonden träden 3 x 3 meter för att säkerställa att träden kan leva av de näringsämnen som finns i marken utan att behöva applicera ytterligare gödningsmedel.
De flesta bönderna odlar sin kakao utan användning av bekämpningsmedel och gödselmedel.
ofta odlas även kaffe, banan, bönor och ädla träd på dessa gårdar.

Skördetid
November - December är huvudskörden

Genetics
Mayan Red är genetiskt en unik Honduran Trinitario under gruppen "exotiska sorter" och en del av det mesoamerikanska kakaoarvet.

Fermentering
5 dagar 2 varv i olika träboxar, Efter jäsning läggs bönorna ut på luktfria träbrickor i en soltunnel.
Bönorna vänds därpå för hand för att säkerställa jämn torkning.
Torkningen tar cirka sju dagar under torrperioden och åtta dagar under regnperioden.

Smakbild
härlig mjuk kropp med hög citronsyra. chockstartar med en topp av tropisk frukt följt av krämiga toner av hasselnötter och mjuk karamell, avslutas med en sista våg av citrus