Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer

Om Kakaobönor

Kakaobönor har funnits i många tusen år och översätter man från latin så heter det gudarnas föda.
Trädet kommer ursprungligen från Sydamerika men den största producenten idag är Elfenbenskusten. På andra plats kommer Ghana, på tredje plats Indonesien, på fjärde plats kommer Nigeria och på femte plats kommer Brasilien.

En kakaoböna består av  c:a 50% fett, c:a 20% kolhydrater, c:a 20% protein, 1,5% teobromin, 5% vatten, 3,5% vitaminer och mineraler
(kalcium, järn, fluor, magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och niacin med mera. Detta varierar lite på vad som finns i marken där träden växer.)


Criollo
Criollo är väldigt känslig mot sjukdomar och ger även lite mindre i skörd. Fruktens blommor är lätt rosa. Själva frukten är allt från orangegul till röd med ett knottrigt skal. Bönorna är glansiga när dom är färska, nästan lite som porslin.

Många säger att Criollobönan är lite av kakaons Rolls Royce, men efter att själva har provat så många olika bönor är vi beredda att säga att det handlar mer om hur man odlar och tar hand om bönan än att säga att bönan är bäst bara för att det är en Criollo.

Gör man en choklad på Criollo så blir den lite rödbrun och tonerna kan gå mer åt fruktig men detta beror helt på hur man fermenterar bönan.

Criollo står för cirka 10 % av världens kakaoproduktion.

Porcelana är en ovanlig sort av Criollo och den eleganta bönan har en mer jämn karaktär, bönan är len utan några bittra undertoner alls.

Chuao är är en ovanlig criollo som bara växer i Venezuela på en halvö som är avskuren från resten av omvärlden.årsproduktionen idag är bara några få ton.
Chuao har fått sin egen D.O.C. precis som Champagne och Cognac i Frankrike.


Forastero
Forastero kommer ursprungligen från Amazonadeltat och är idag den böna som växer på flest ställen.

Forastero står för cirka 80% av världens produktion och det mesta växer i Elfenbenskusten, Ghana och Nigeria, och den odlas för att avkastningen på bönor är bäst helt enkelt.

Man delar in Forastero i två kategorier beroende på om den kommer från övre eller nedre Amazonas. Den nedre kallas för Amelonado och är den bönan som odlas mest i världen.

Arriba och Nacional är Forasterosorter som odlas i Ecuador och Peru, denna anses vara likvärdig med dom finaste bönorna i världen

Trinitario

Det finns massor med hybrider av Criollo och Forastero men den mest kända är Trinitario, bönan har sitt ursprung från Trinidad där spanjorerna odlade criollo på 1600-talet.Efter en orkan år 1727 förstördes nästan alla plantor och istället för att plantera mer Criollo planterade man Forastero. Kort därpå dök korsningar upp på egen hand.

Trinitarion har egenskaper av Forasteros härdighet och toner från Criollo i smaken.

Färg och form på frukten kan variera helt då den har egenskaper från alla olika bönor.