Peru Marañon Pure Nacional (1KG)

300 kr

Produkten är tyvärr slut i lager vi har kontatat bönderna om att vi vill köpa mer bönor.  =) 


Region och Land
Marañon Canyon, Peru

Story
Pure Nacional, med sina komplexa fruktiga och blommiga smaker, dominerade en gång den fina chokladmarknaden över hela världen.
År 1916 drabbade sjukdomar Pure Nacional-befolkningen i Ecuador och inom tre år förstördes 95% av träden.
Den värdefulla kakao trodde man hade förlorats, tills Dan Pearson och Brian Horsely upptäckte kakaoträd som växte på små isolerade gårdar i Marañón Canyon.
Denna avlägsna hästskoformade dalgång omgiven av väggar skapar ett unikt mikroklimat där träden trivs i en höjd mellan 1 000 till 1 250 meter.
Moderträdet till alla Pure Nacional-kloner som odlats av de små bönderna i Marañón Canyon hittades på gården Don Fortunato.
Prov nummer 4 som lämnades in till Heirloom Cacao Preservation Initiative som fastställdes var Pure Nacional.

Skördetid
December - Februari är huvudskörden

Genetiken
Pure Nacional med en sällsynt blandning av vita bönor.
Genetiska tester har visat att dessa kakaoträd var ursprungliga i Peru och inte exotiska introduktioner.

Fermentering
Fermenteringsprotokollet utveckades efter två års försök.
När väl kakaofrukterna är skördade så läggs bönorna i förslutna behållare och väljs nogrant ut för hand innan fermentering.
Dom vita bönorna fermenteras och torkas separat från dom lila bönorna.
Fermenteringen görs i trälådor täckta med jutesäckar av matkvalitet.
För att jämna ut böntemperaturer och säkerställa jämn jäsning tas bönorna ut dagligen och läggs på ett speciellt bord där man rör om noggrant för hand.
Efter avslutad jäsning genomgår bönorna en torkningsprocess för att bli av med syror och skydda dom känsliga Nacionalsmakerna

Smakbild
Delikat kropp med rikliga toner av frukt och blommor. Dom vita bönorna lägger till nötiga smaker samt russin till blandningen.