Mexico Finca La Rioja Porcelana Blanca (1KG)

400 kr

Produkten är tyvärr slut i lager vi har kontatat bönderna om att vi vill köpa mer bönor.  =) 


Region och Land
Cacahoatán, Chiapas State, Mexiko

Story
Finca La Rioja grundades i början av 1900-talet av den andalusiska invandraren Moisés Mugüerza Gutiérrez.
Han planterade kakao tillsammans med kaffe och andra grödor.
Don Moisés samlade Criollokakaosorter från södra Mexico, Belize och Guatemala som han vidareutvecklade i sin plantskola.
Nästan 100 år senare håller don Moisés ättlingar sina kakaoarv levande.

Skördetid
Oktober - Mars är huvudskörden.

Genetik
barnbarnsbarnet José María Pascacio är den nuvarande ägaren av Finca La Rioja och introducerade nyligen don Carmelo-träd till sin plantering.
Carmelo hybrid utvecklades av ägaren av Finca La Joya i Tabasco och är känd för sin övervägande ljusa färg och distinkta smaker av frukt och söt tobak.
Genetisk testning har visat att don Carmelo cacao är en intressant kombination av Criollo och Forastero genetik.
Den nuvarande skörden av Finca La Rioja är en blandning av plantagens gamla genetik och Carmelo-träd som introducerats till plantagen.
bönan är en Porcelana.

Fermentering
Kakaobönorna skördas och fermenteras i trälådor vid plantaget under en 5dagars period.
Man rör runt i lådorna och skiftar dagligen för att påverka smakutvecklingen.

Smakbild
Härlig fruktig kropp följt av nötter och grädde.